
Authentiek zijn is een verlangen die cliënten in mijn praktijk vaak uitspreken: Echt mezelf zijn, luisteren naar mijn gevoel, mijn mening kunnen geven, mijn grenzen aangeven etc. Maar waarom zijn de meeste van ons gedurende ons leven, die authenticiteit kwijtgeraakt? Wat gebeurt er in ons leven dat ons wegdrijft bij wie we werkelijk zijn?
Niet onderhandelbare behoeftes
Om antwoord te geven op deze vraag, is het belangrijk om te weten dat vanaf het moment dat we contact maken met het stoffelijke en beginnen aan onze menselijke reis, we te maken krijgen met twee – niet onderhandelbare – behoeftes. De behoefte aan binding en de behoefte aan authentieke gevoelens. Wanneer we (in de eerste plaats met onze ouders) een gezonde binding ontwikkelen, is er ook ruimte voor autonomie en de daarbij behorende authentieke gevoelens van het kind. Dan kan het kind zichzelf écht leren kennen. Het kind staat in verbinding met zichzelf, ontwikkelt zelfvertrouwen en ervaart een veilige basis, van waaruit het de wereld op een autonome, maar verbonden manier kan ontdekken.
Helaas is de balans tussen binding en autonomie in veel opvoedingssituaties niet optimaal. Daarmee is er niet altijd ruimte voor het ervaren en uiten van authentieke gevoelens. Zo kunnen ouders/opvoeders eigen onopgeloste trauma’s dragen en hierdoor emotioneel niet beschikbaar zijn. Een kind kan flink gepest worden, of grootgebracht worden onder dominante invloed van o.a. kerk, oorlog of verlies. Wanneer er geen ruimte is voor authentieke gevoelens zal een kind deze opofferen om de binding met zijn ouders of omgeving te behouden.
Wanneer je dus voelt dat je niet je authentieke zelf bent, is de kans zeer groot, dat je dit hebt opgeofferd voor het behoud van de binding tussen jou en een ander.
Dit resulteert in aanpassingsgedrag waarin de overlevingsmechanismes geboren worden.
Overlevingsmechanismes
Wanneer onze authenticiteit is opgeofferd, leven we vanuit onze overlevingsmechanismes. Dit kan betekenen dat we ons gaan aanpassen of juist groter en sterker voordoen. Dit alles om de kwetsbaarheid erachter niet te hoeven voelen en het risico te vermijden dat we door de buitenwereld opnieuw afgewezen worden. Onze overlevingsmechanismes houden ons in zekere zin veilig, maar zorgen er ook voor dat we de verbinding missen met delen van onszelf. Zo kunnen aspecten als boosheid, verdriet, creativiteit en nieuwsgierigheid diep weggestopt worden, waardoor we het gevoel hebben niet echt te leven zoals we dat graag zouden willen.
Waarom psychedelica
Hoewel ik, als hypnotherapeut, met mensen heel diep in het onderbewustzijn werk, heb ik ook gemerkt dat bepaalde lagen moeilijk zijn om te bereiken in deze therapie. Omdat ik eigenlijk altijd al wel nieuwsgierig ben en op sta voor verschillende mogelijkheden om mensen verder te kunnen helpen, ben ik zelf gaan onderzoeken wat psychedelica zou kunnen toevoegen op weg naar authenticiteit.
Wanneer je voor een psychedelisch middel kiest als truffels, paddo’s of bijvoorbeeld ayahuasca, kom je in een diepe bewustzijnstoestand waarin bewustzijn komt op jezelf en je eigen patronen. Los van het alleen te snappen, worden er nieuwe verbindingen in de hersenen gemaakt die resulteren in diepere verbindingen met jezelf. Zo kan je, door je patronen heen, de antwoorden vinden die je nodig hebt om terug te keren naar jouw authentieke zelf.
Wil jij die authentieke verbinding met jezelf herstellen? En echt voelen wie jij in essentie bent? Neem contact met ons op voor een gratis oriëntatie gesprek.
Warme groet, Wendy

Dit blogartikel delen met je netwerk?